Gemmoterapie eshop

Zentrichova apatyka-léčivá síla přírody

Šípky-Růže šípková

Léčivé účinky šípků

Růže nabízí k zužitkování pupeny, květy, plody a na šípcích jsou šípkové hálky. 

Šípky, plody růže šípkové, jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Nejvýznamnější je velké množství C vitamínu, dále Šípekobsahují vitamín B1, B2, P a K. Šípky používáme na přípravu čaje, šípkového džemu nebo marmelády, z šípků se dělá domácí víno.

A děti dělají pro radost maminkám šípkové korále a šípkové figurky. Šípky, nebo spíš obsahové látky v šípcích, posilují imunitu, příznivě působí na metabolismus, močový měchýř a bolesti kloubů při revmatismu.

 

Sběr šípků

Zralé šípky sbíráme na podzim, před příchodem prvních mrazíků. Umyté šípky rozložíme na papír a necháme volně sušit na vzduchu. Šípky dosoušíme při teplotě 30 – 35°C, třeba v pootevřené troubě, na topení nebo v sušičce. Sušením se sice ztrácí velké množství vitamínů, ale pořád jich v šípcích zůstane dostatek.

Recept na šípkový čaj

Šípky zalijeme studenou vodou a 10 minut povaříme, necháme vylouhovat a popíjíme 1-3 x denně. Nebo můžeme sušené šípky přes noc namočit do studené vody a ráno povařit, vylouhovat a vypít. Další způsob je čerstvé šípky rozříznout, zalít studenou či vařící vodou, vylouhovat a vypít.

Recept na šípkovou marmeládu

2 litry čerstvých šípků, 1 1/4 litru vody, ¼ kg třtinového cukru, 1pektogel

Pracovní postup: Čerstvě nasbírané šípky umyjeme, odstraníme stopky a „bubáky“. Semínka můžeme ponechat. Do velkého hrnce dáme vařit šípky a ¼ litru vody, kterou postupně podle potřeby přiléváme, tak, jak se vyvařuje. Voňavou šípkovou hmotu vařímeŠípky se asi 1 hodinu, poté šípky promačkáme šťouchadlem na brambory a propasírujeme přes jemné síto, samozřejmě, že umělohmotné, aby v šípcích zůstaly hodnotné látky. Propasírovanou hmotu dáme zpět do hrnce, přisypeme cukr promíchaný s pektogelem, ještě chvíli provaříme a plníme do sklenic. Kdo chce mít marmeládu sladší, může přidat více cukru. Zavařujeme po dobu 20 minut na 80°C, opatrně skleničky vyndáme, obrátíme víčkem dolů a necháme vystydnout. Kdyby se někdo bál toho, že šípkové chloupky budou v krku šimrat, nemusí mít obavu, opravdu nebudou. Šípková marmeláda je opravdu vynikající, má příjemnou sladkokyselou chuť a voní. Recept si moje dcerka přivezla z Chorvatska od paní domácí, která měla marmeládu ještě z loňských zásob.

 

Další využití Růže šípkové

Gemmoterapie 

Gemmoterapie, tj. výtažky z pupenů šípkové růže

Čerpáno z "Velká kniha gemmoterapie" autor Philippe Andrianne, nakladatelství Fontána, rok vydání 2007.

Léčivé vlastnosti pupenů Růže šípkové

GemmoterapieGemmoterapeutikum Růže šípková :

Artróza kolene, zánětlivý revmatizmus, růstové poruchy u dětí, odvápnění organizmu. Migrény, tracheobronchitida, opakované záněty ucha, tuberkulóza, zánět hltanu, zánět mandlí. Opakovaný zánět nosohltanu, meridián plíce-tlusté střevo. Stimuluje imunitu, opakované záněty, struma ze štítné žlázy, protivirový účinek. Bradavice, opar, nežity, ekzém, zánět sliznic, chudokrevnost, chronické plicní srdce, kolitida.

Okvětní lístky Růže šípkové se používají v cukrářství na ozdobu dortů, v kosmetice např. jako přísada do koupelí,Mořská sůl s bylinkami vynikající je Mořská koupelová sůl s růží šípkovou. Růže je pro svou příjemnou vůni přidávána do parfémů a je používána v aromaterapii.

Šípkové hálky

Šípkové hálky – extrakt z šípkových hálků posiluje imunitu, je to silné přírodní antivirotikum, při virózách zkracuje dobu léčení. Používá se i při vzniku oparů a při pásovém oparu, vnitřně pro usnadnění průběhu nemoci a rychlejší léčbu, zevně z téhož důvodu, protože přes pokožku je možno na tato onemocnění dobře a účinně zapůsobit.

Bylinářka Hanka

  Cena nákupu: 0

Kontakt

Jméno: ZENTRICHOVA APATYKA,s.r.o.
Mobil: +420604475351
Mail: k.parma@seznam.cz

Registrace
Akce a novinky
E-mail: