Gemmoterapie eshop

Zentrichova apatyka-léčivá síla přírody

Čínská medicína-energie potravin

Potraviny a koření jsou pro čínskou medicínu již přes 4000 let léky. V čínské medicíně je koření využíváno k tomu, aby se povzbudil a stabilizoval tok energie v člověku. K tomu, aby bylo koření používáno jako léčivý prostředek, dal popud podle čínských mýtů, sám moudrý císař Shen Nung.

Napsal o léčení bylinkami a kořením knihu , která je považovaná za základní knihu o bylinkách v čínské medicíně. Čínská medicína kromě pěti chutí rozeznává energii ještě podle pohybu, směru pohybu a způsobu , jak působí v těle. Pět energií potravin v čínské medicíně označuje, jak se energie v našem těle chová, jaký pocit v těle vyvolá. To, že vypijeme horký čaj ještě neznamená, že čaj má horkou energii. To je jen dočasný efekt.V okamžiku vstupu do těla se podle zásad čínské medicíny právě čaj chová tak, že ochlazuje.Tohoto efektu lze využít v létě, kdy i horký čaj vyvolá ochlazení těla. Je to zdravější, než ochlazovat se zmrzlinou nebo ledem.

Černý pepř i když je vyndaný právě z ledničky, tak má horkou enerii a tedy při vstupu do těla bude ohřívat. Při prochladnutí podle čínské medicíny je dobré si uvařit tekutinu ( ať čaj nebo polévku) s čerstvým zázvorem. Okamžitě začne prohřívat, vyvolá pocení a zabrání tím vzniku nemoci z prochladnutí. Čínská medicína také rozlišuje lidi podle konstituce na horké a studené typy.Horký typ by měl požívat stravu se studenou nebo chladnou energií.

Studený“ člověk by měl dorovnat energii podle čínské medicíny potravinami s horkou nebo teplou energií. Některé potraviny mají i několik energií.

Potraviny podle čínské medicíny se studenou a mírně studenou energií banány, bambusové výhonky, krabi, grepfruit, chaluhy, hlávkový salát, sůl, meloun, rajčata, mořské řasy a další

Potraviny podle čínské medicíny s chladnou energií jablka,tofu, mandarínky, majoránka, jahody, hlávkový salát, hrušky, ředkvičky, máta a další

Potraviny podle čínské medicíny s horkou energií červený pepř, zelený, bílý, černý pepř, kůra skořice, zázvor( sušený) a další Potraviny podle čínské medicíny s neutrální energií meruňky, slepičí vejce, švestky, loupaná rýže, rajčata, cukr, adzuki, ředkvičky, ananas, švestky, kukuřice, vepřové maso a další

Potraviny podle čínské medicíny s teplou energií a lehce teplou kuřata, hnědý cukr, česnek, čerstvý zázvor, ženšen, pórek, vlašské ořechy, broskve, maliny, kosti dobytka a další

Zajímavé informace najdete v knize Čínská medicína-prevence léčení stravou Čínská medicína

Literatura : Henry C.Lu- Čínský systém léčby potravinami, tradiční čínská dietetika, čínská metoda pro snížení nadváhy, účinky potravin na organismus, Fontána

Autor článku: Hanka PARMOVÁ, 604 475 351

  Cena nákupu: 0

Kontakt

Jméno: ZENTRICHOVA APATYKA,s.r.o.
Mobil: +420604475351
Mail: k.parma@seznam.cz

Registrace
Akce a novinky
E-mail: