Gemmoterapie eshop

Zentrichova apatyka-léčivá síla přírody

Zázrak v čínské medicíně-zelený čaj

Zelený čaj

Zelený čaj- jeden z nejlevnějších a zároveň nejúčinnějších přírodních zázraků. Není to lék a přitom při denním používání jako lék působí. Zelený čaj pochází z východu, dnes jej pijí miliony lidí na celém světě. Budhističtí a taoističtí mniši jej používají stovky let na zklidnění ducha a posílení nervového systému, zelený přináší inspirující a jasnější myšlenky. Zelený čaj stejně jako káva obsahuje povzbuzující kofein. Kofein z kávy se ovšem vstřebává v žaludku, proto působí okamžitě, ale kratší dobu. Kofein ze zeleného čaje se vstřebává ve střevech, působí pozvolna a dlouhodobě, více než hodinu. Zelený čaj nedráždí sliznice, pomáhá střevu zhodnotit obtížně stravitelné potravy.

Čínský zelený čaj

 

Zelený čaj má léčivé účinky stejné jako hořčiny a přesto není nepříjemně hořký. Kdo popíjí zelený čaj během jídla, tomu se tzv. neukládá sádlo, zelený čaj rozpouští tuky, zpomaluje rozpouštění cukru, zlepšuje trávení, snižuje pocit hladu, je tedy velmi vhodný při redukčních dietách. Říká se, že tak jako spoustu dalších léčivých bylin, a zelený čaj mezi ně právem patří, osobně vyzkoušel a doporučil k užívání v čínské medicíně legendární čínský císař Shen – Nung. Císař při svých častých cestách po „Říši středu“, jak se Čína sama označuje, popíjel převařenou vodu, aby neonemocněl.

Začátky zeleného čaje: Jednou se stalo, uvádí se, že v roce 2737 před naším letopočtem, že do vařící vody určené císaři spadlo pár lístků ze stromu, pod kterým vodu vařili. Císař ochutnal tento nápoj a byl jím příjemně překvapen. Voda se zelenými lístky měla nádhernou zelenožlutou barvu, příjemnou vůni a vynikající chuť. Císař začal zelený čaj popíjet každý den a tento jeho zvyk přejali císařští poddaní. Tak podle legendy vznikl nápoj ze zeleného čaje, vysoce ceněný i v čínské medicíně. Camellia sinensis- to je ta rostlinka, ze které vyroste zelený zázrak. V dávných časech bylo známo na 8000 druhů, dnes již je jich daleko méně.

O kvalitě a chuti rozhoduje složení půdy, podnebí, čas kdy se lístky sbírají, způsob česání a dokonce i rostliny, které rostou v okolí plantáže. Zelené čaje mají různé chutě a lze je dochucovat či ovonět dalšími bylinkami. Např. jasmínový čaj je aromatizovaný zelený čaj čerstvými jasmínovými květy.

Příprava: Zelené čaje je potřeba zalévat vodou ohřátou k bodu varu a odstátou na teplotu tak 60-75 °C. První nálev obsahuje většinu zdravotně důležitých látek, které se uvolní a zachovají v tom případě, že lístky nezalijeme vařící vodou, která by zničila aromatické oleje, vitamíny, aminokyseliny, enzymy. Louhujeme cca 30 sekund, při delší době se začne uvolňovat více tříslovin. Z každé várky zeleného čaje připravíme až 4 různě chutné a různě silné nápoje, louhujeme vždy při přikrytém hrníčku či konvici. Vylouhované lístky zeleného čaje jsou i po čtvrté dávce plné léčivých látek, které mohou potřebovat naše pokojové rostliny.

Účinky : Zelený čaj zpomaluje stárnutí organismu, normalizuje proces látkové výměny, zlepšuje činnost centrální nervové soustavy, detoxikuje, zvyšuje prokrvení srdce a výkon srdce, neutralizuje volné radikály, dodává minerální látky, stopové prvky a vitamíny. Pomáhá zhubnout, vyrovnává cholesterol a tím příznivě působí proti arterioskleróze snižuje krevní cukry, účinné látky v zeleném čaji mají prý až 20 x větší účinnost na vychytávání volných radikálů než vitamín E, odstraňuje zápach z úst,preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, rakovině a zubnímu kazu . Zelený čaj neutralizuje radioaktivní zátěž(stroncium) v těle tím, že třísloviny v čaji stroncium 90 navážou na sebe a organismus ji vyloučí. Zelený čaj udržuje a vyrovnává acido-bazickou rovnováhu organismu. Překyselený organismus ztrácí odolnost vůči nemocem, infekci, stresu, dochází k rychlejší únavě a opotřebení. Vznikají problémy s osteoporózou, protože tělo trpí nedostatkem vápníku, který se nedostane tam kam má, ale usazuje se jinde. Odbouráváním minerálních látek se začnou dělat kazy na zubech a řídnout kosti. Další následné potíže na sebe nenechají dlouho čekat: dna, kyselina močová, revmatismus, tvorba ledvinových žlučových a močových kaménků. Zelený čaj neutralizuje kyseliny, pomáhá účinně při průjmu, potížích s trávením, katechin obsažený v čaji likviduje viry. Látky obsažené v zeleném čaji dokonce neutralizují jedovaté látky jako je nikotin a dehet, kterým jsou zaneseny plíce kuřáků a pasivních kuřáků.

V e-shopu Zentrichovy apatyky najdete Čínské zelené čaje.

Informace s pomocí knihy: Walter Lúbeck-Zelený čaj-uzdravující požitek, Fontána 2007

Autor: Hanka PARMOVÁ, 604 475 351

  Cena nákupu: 0

Kontakt

Jméno: ZENTRICHOVA APATYKA,s.r.o.
Mobil: +420604475351
Mail: k.parma@seznam.cz

Registrace
Akce a novinky
E-mail: